1. Op advies van een eet-vriend van ons hebben we vandaag het stormachtige weer getrotseerd en zijn we naar Wolphaartsdijk afgedaald om naar restaurant Meliefste te gaan. Het restaurant ligt aan de jachthaven en in de zomer kan je op het terras met uitzicht daarop plaatsnemen. Nu krijgen we aan tafel aangewezen in het wat donkere, maar sfeervolle restaurant.

Via de website hebben we de december special gereserveerd: 150 Euro p.p. voor een 5-gangen diner incl wijn & water (normaal 225 Euro). Na een blik op de kaart besluiten we er nog een 6e gang aan toe te voegen en wel de specialiteit van de chef.

Daar mijn vrouw de Bob is vandaag, vragen wij of het mogelijk is om voor haar bij een van de voorgerechten een witte wijn te doen en verder gebruikt te maken van de non-alcoholische pairing. Gelukkig is dit geen enkel probleem en sterker nog, en dit wil ik even specifiek benoemen: ze krijgt hier by far het beste non-alcoholische / sap arrangement welke we de afgelopen jaren gekregen hebben waarvan het glas horende bij de specialiteit van de chef op basis van tomaat met een zeer verrassende scherpe afdronk echt een juweeltje is. Vaak is het een soort van afterthought, maar hier zijn ze al sinds 2017/2018 serieus bezig met het ontwikkelen er van en dat is te merken. Dus… durf het eens aan zouden wij zeggen.

Het menu heet “Reflectie van de natuur 2024” en we beginnen eerst met een 5-tal amuses:

Brokkel X.O. | Piccalilly -> Deze amuse serveren ze al jaren, maar veranderd nogal eens van vorm. De Oude Brokkel XO kaas is verwerkt als romige een romige crème welke heerlijk gebroken door een beschaafd vleugje piccalilly. De smaak blijft ook echt even lekker in je mond hangen. Het viskoekje er om heen zorgt voor een lekkere crunch.

Grijze garnaal | Aardpeer -> Een cracker gemaakt van hennepzaadjes, gelei op basis van kropsla met roomkaas en Hollandse garnaaltjes. Bij het uitserveren valt al op dat dit echt een klein kunstwerkje is en dat is een opmerking die ik nog een paar keer ga maken. Maar, gelukkig ziet het er niet alleen mooi uit: Het smaakt net zo mooi als het er uitziet.

Schapenkaas uit Veere -> Tartalette van gekonfijte sjalotjes met daar op een zeer oude schapenkaas en een crème van wat jongere schapenkaas en een krokantje op basis van paprika. En hoewel ik zelf niet echt een fan ben van schapenkaas, maak ik vandaag graag een uitzondering: Heerlijk!

Gerookte paling | rode biet | mierikswotel -> Een kleine tartalette met een crème van gerookte paling (deze paling komt uit het meer waar het restaurant aan ligt), mierikswortel en een roos van rode biet. Dit alles wordt gepresenteerd onder een glazen stolp, en terecht: Wederom een kunstwerk om te zien. De aardse rode biet combineert uitstekend met de hartige gerookte paling.

Noordzee tartalette -> Een tartalette gemaakt van algen, gevuld met een tartaar van hamachi (yellowtail kingfish)en een parel van komkommer. Ook dit ziet er weer schitterend uit. Zilt en fris zijn perfect in balans.

Dit waren zo maar even VIJF amuses die voorbij kwamen. De ene nog mooier en lekkerder dan de andere. De smaakpapillen zijn nu goed wakker geschud, dus wordt het tijd voor menu zelf:

Heldere tomaat | noordzeekrab | Gazpacho van jonge perzik -> Wederom een plaatje, maar ook een genot om te eten. Zoet frisse gazpacho, met zilte krab en lekker friszure tomaat.

Coquille | pompoen | lavas -> Dungesneden Coquille in een marinade van lavas, crème van butternut pompoen. Vinaigrette van lavas met een emulsie van zure room en mosterd. Naast een lust voor het oog, wat mij betreft het hoogtepunt van deze lunch. Wauw… perfectie op een bord. Ondanks het feit dat er wat heftige smaken op het bord liggen (hartige lavas, scherpe mosterd, welke weer wat zachter werd gemaakt door de zure room) bleef de zacht zoete/ziltige coquille perfect overeind.
    Geef mij hier een groot bord van en ik ben perfect gelukkig. Ik weet dat we later nog “de specialiteit van de chef” van krijgen, maar wat mij betreft verdient dit gerecht deze eretitel. Wauw, wauw en nog eens wauw.

Rode mul | kreeft | charron saus -> Rode mul, gebakken op de plancha. Daar boven op een salade van kreeft. Er onder ratatouille en gekonfijte aardappel. Crème van pastinaak, schuim van citroen en een getomateerde charron saus. De rode mul is perfect gegaard en op een leuke manier gesneden waardoor de vorm van de vis mooi zichtbaar blijft. Prima gerecht en grappig genoeg is de ratatouille het lekkerste wat er op het bord ligt.

Langoustine | verveine | bouillabaisse -> De langoustine wordt kort gebrand. Crème en salade van knolselder en 2 schuimige jus, eentje van bouillabaisse en eentje van verveine. Dit is dus “de specialiteit van de chef” welke wij extra besteld hebben. De langoustine blijft toch een van mijn favoriete zeevruchten. Deze is dan ook perfect bereid. De bouillabaisse & verveine zijn erg lekker, maar wellicht had daar net iets meer van bij gemogen?

Polderhaas | beuling | kastanje -> Filet van de rug van de polderhaas, klassiek bereid (aangeroosterd en daarna de oven in met kruiden en bedropen met zijn eigen braadjus). Crème op basis van beuling (bloedworst). Licht gepikkelde uitjes, kastanje, knolselderij & getoaste amandel. Kastanje & haas -> Herfst op een bord… Er zit een heerlijke krachtige saus bij (helaas niet goed onthouden/opgevangen op welke basis), maar met dit bord wil je gewoon terwijl het buiten waait & regent knus bij de open haard gaan zitten en genieten van deze troostende smaken. Heerlijk…

Hazelnoot | kweepeer | kastanje -> Mouse op basis van hazelnoot gevuld met een karamel van karnemelk, crème met diverse specerijen en daarbij ijs van Nederlandse passievruchten. Galette van nougat en een vinaigrette van peer. Een perfect zoet/fris-zurige afsluiting van onze lunch.

Ook leuk om te melden: We hebben in totaal een 3-tal soorten brood gekregen tijdens onze gangen. Naast het feit dat deze allemaal erg lekker waren, was de afwisseling ook erg leuk. Vooral het pompoen / kurkuma brood was echt zalig. En die korst was echt geweldig. In dit geval zou een kind eerder juist de korst op eten in plaat van het brood!

Verder wordt regelmatig het kannetje met het restant van de saus op tafel gezet zodat je achteraf bij kunt pakken en nog wat extra kunt genieten van de heerlijke sauzen. Heel fijn dat ze dat doen.

Hierna kwam er nog koffie met friandises voorbij. Ook deze waren meer dan uitstekend. Zowel voor de koffie als voor de thee hebben ze ook een “menu”-kaart met behoorlijk wat keuzes. Ook dat zie je niet vaak zo uitgebreid of zo gepresenteerd.

Leuk om te vermelden is dat dit restaurant ook zo veel mogelijk gebruik maakt van zeer lokale producten. Voor hun vis werken ze mede samen met een visser die huist in dezelfde jachthaven als waar het restaurant zit.

We hebben in ieder geval weer een fantastische ervaring achter de rug en weer een extra restaurant om aan ons lijst van favorieten toe te voegen. Alles klopt hier: Natuurlijk het spijs & wijn gedeelte, maar ook de fijne bediening, de mooie locatie en de uitermate betrokken chef die je regelmatig aan je tafel ziet verschijnen. Dikke aanrader!

• Eten & drinken 10
    • Sfeer 10
    • Service 10
    • Prijs / kwaliteit 10
    3 positieve stemmen0 negatieve stemmen

Reacties op deze recensie

1. Zorg ervoor dat je reactie voldoet aan de reactie regels. Lees ook onze privacyverklaring.

Log in om een reactie te plaatsen

Het is niet mogelijk om anoniem te reageren op recensies. Log in of registreer om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties op deze recensie.