• Lid sinds 6 januari 2010

Ik ben sinds 2e helft 2008 geïnteresseerd in de top keukens. Ik heb inmiddels al aardig wat restaurants bezocht. De krenten uit de pap zijn favoriet geworden. Deze favorieten blijf ik volgen maar ik probeer er zeker ook nieuwe interessante adressen bij te vinden. Favoriet wordt je wanneer ik minimaal twee keer erg enthousiast ben of 1x helemaal onder de indruk.

De lunch is mijn favoriete tijdstip om te eten, diner is zeldzaam geworden. Het beleven van nieuwe smaken en mooie wijn spijs combinaties zijn belangrijk, even als prijs-kwaliteit. Nieuwsgierigheid wint het soms van het verstand zodat ik af en toe ook de gerenommeerde zaken uit het top segment bezoek. Ga ook af en toe op culireis buiten de Benelux, recensie hierover kun je lezen op Tripadvisor

De punten achter de gerechten zijn op basis van mijn persoonlijke smaak waarbij de invloed van de begeleidende wijn is meegenomen. Ik heb geen opleiding genoten in deze branche en ben een pure hobbyist.

Lijsten

Nieuwe recensie

Foto's

Activiteiten

1. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Sabero
    Huiskamerrestaurant Leende

77230 punten

Sabero is voor ons “the place to be”. Niet alleen omdat de prijzen bescheiden zijn maar vooral omdat het eten, drinken en bediening op absoluut top niveau zijn. Al na de eerste gang bevonden we ons alweer in de culinaire hemel op de roze wolk. Het is even geduld hebben voor je aan de beurt bent maar het wachten absoluut waard. Een must go foor foodies.

0 positieve stemmen0 negatieve stemmen
  2. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Olliemölle

77230 punten

Geluncht op een prachtige locatie in een eeuwenoude watermolen waar vroeger lijnzaad tot olie werd vermalen. Beneden vinden we de gezellig ingerichte lounge ruimte met bar, boven het klassiek ingerichte restaurant gedeelte, keurig ingedekte tafels met tafelzilver. Bij goed weer is er een terras aan het water met uitzicht op de groene omgeving, top.
    Er zijn twee menu’s. We kozen voor “Proef de Ölliemölle” met enkele aanpassingen uit “Roel’s favorieten”. De gerechten zijn geïnspireerd op de klassieke Franse keuken uitgevoerd met volle rijke smaken, opgebouwd met luxe ingrediënten waar bourgondiërs blij van worden. De charmante gastvrouw schenkt er passende wijnen bij. De prijzen zijn voor deze categorie nog relatief bescheiden. Het was de lange reis, naar een omgeving die we nog niet kenden, helemaal waard.

3. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor SOJU Bar leuk

We hadden vandaag zin in "KFC", maar dan in de vorm van "Korean Fried Chicken". We wisten al een tijdje dat deze tent in Breda geopend was en nu was eindelijk het moment daar.
    We bestelden:

Spicy Sweet (Dad’s famous Korean spicy-sweet sauce, topped with peanuts). Super malse kip in een gefrituurd jasje zonder vet te zijn. Lekker spicy & sticky saus met pinda er over heen. Heerlijk, niet op aan te merken! Afkluiven tot op het bot!

Soju Gangnam Style (Boneless chicken topped with gochujang mayo sauce. Light on heat and heavy on flavor). Gochujang maakt alles beter hoorde ik iemand wel eens zeggen en dat klopt ook wel. Heerlijk van smaak, geen botjes in deze kip dus je kan ze lekker helemaal op eten. Je moet bijna letterlijk uitkijken dat je je vingers er niet bij op eet.

Darnaast hebben wij een "Korean Toast" besteld, wat je eigenlijk als een super grote Koreaanse tosti kan zien. Deze was beleg Beef Bulgogi (vuurvlees, ofwel BBQ): Heerlijk en echt een absolute aanrader om eens te proberen.

Hierbij hebben we ook nog wat Koreaanse drankjes geprobeerd. Kortom: een erg leuke ervaring. De zaak is verder leuk en kleurrijk ingericht en het personeel is super vriendelijk. We gaan zeker nog eens terug om wat andere gerechten te proberen!

• Service 9
  4. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Notable
    West-Europees Echt

77230 punten

Onlangs geopend in Echt en gevestigd op de eerste etage van de oude dakpannenfabriek. Je zit aan de bar die rondom de keuken is opgesteld met voldoende hoekjes zodat je niet helemaal naast elkaar zit. De gerechten zijn in bourgondische stijl met veel smaakbeleving en goede texturen waarbij regelmatig verrassende wijnen zijn geselecteerd. Er wordt synchroon uitgeserveerd met goede uitleg en gezelligheid. Ofwel een hele aangename kennismakingslunch.

• Eten & drinken 8
    • Prijs / kwaliteit 6
    7,5
  5. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft gereageerd op het topic: Updates over eetgelegenheden

Olliemölle in Borculo is een tijdje geleden van eigenaar gewisseld. Nu geen bistro meer maar frans klassiek fine dining

6. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Kasteel Heemstede

77230 punten

Het was weer een hele fijne middag in Houten. Verfijnde gerechten met mooie opmaak waarbij keurige wijnen zijn geselecteerd die naadloos aansloten. Dit in een hele gezellige ambiance.

5 vorige recensies
  7. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Le Sable
    Internationaal Veldhoven

77230 punten

De eerste dag van de lente en meteen een prachtige zonovergoten dag met temperaturen van boven de 20 graden. Het terras stroomde deze vrijdagmiddag dan ook bijna helemaal vol. Een enthousiast team van jonge mensen heeft ons deze middag helemaal in de watten gelegd. Verfijnde gerechten met strakke bordpresentaties en mooie smaken waarbij keurige geselecteerde wijnen passeerde de revue. Dit tegen zeer betaalbare prijzen, zeker tijdens het all-in voorjaar arrangement wat tot en met eind mei loopt.

4 vorige recensies
  8. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Uijttewaal

77230 punten

Wederom een geslaagde middag bij Uijttewaal. Het was rustig op de maandagmiddag, zelfs de chef was er zelf niet maar daardoor was het in mijn beleving niet minder. Smakelijke gerechten in verfijnde stijl met mooie smaken waarbij ik ditmaal zelf een fles heb geselecteerd van de uitgebreide wijnkaart. Bediening was zeer goed verzorgd op hele gezellige wijze.

Eén vorige recensie
  9. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor De Leuf leuk

Eigenlijk zijn we hier verzeild geraakt daar wij een serie Diner Cadeaus hadden en op zoek waren naar een restaurant met Michelin ster welke deze accepteert. De Leuf zit in een schitterende carréboederij en is van binnen sfeervol ingericht.

We besluiten voor de volledige ervaring te gaan deze lunch: 6 gangen, incl. het signatuurgerecht "like father, like son". De huidige chef heeft zo'n 10 jaar geleden zijn vader verloren welke dit restaurant bestierde. De ene oester is de klassieke variant welke zijn vader indertijd altijd als laatste amuse op tafel zette, deze wordt vergezeld door een "moderne" met Aziatische smaken. Dat is gelijk ook de rode draad in alle gerechten die op tafel verschijnen. Japans, Chinees, Thais... het komt allemaal voorbij, en niet zo zuinig ook. Hun slogan: "No Taste, No Glory" maken ze 100% waar. Dit begint al met de amuses welke krachtige smaakexplosies zijn en dit zet zich de hele middag door in alle gerechten.

Zuur, fris & hartig worden keer op keer perfect gecombineerd en door het vele fris, doet geen enkel gerecht zwaar aan. De wijnen zijn hier gelukkig op goed op uitgekozen. Ook moeten we een groot compliment geven mbt tot de alcoholvrije cocktails: Deze waren echt uitstekend. De mocktails zijn niet goedkoop, maar een absolute aanrader. Je zit hier echt niet 2e rang als je alcoholvrij gaat: Integendeel... Een volgende keer ga ik waarschijnlijk ook aan de mocktails ipv de wijnen!

Is er dan echt niets te mopperen? Nou, een heel klein beetje dan: De begeleiders bij het kaasplankje (brood, noten, etc.. ) waren wat flauw en vielen weg tegen de kazen. Hier had echt wel iets van honing/compote/oid bij gemogen. De kaasjes zelf daarentegen waren dan weer uitstekend. En het prijsniveau... Deze is niet misselijk en net iets te hoog om daar ook een 10 voor te kunnen geven. Maar, het is zeker geen dealbreaker. Sterker nog: We hebben de volgende lunch al geboekt!

Verder wil ik ook nog even complimenten geven aan de zwarte brigade en dan met name aan de dame verantwoordelijk voor de mocktails. We hebben ons uitermate thuis gevoeld bij jullie. Tot binnenkort!

9,6
  10. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Merlet

77230 punten

Een kennismakingslunch met de jonge chef van het jaar (bekroond door Gault&Millau) op de vertrouwde plek in Schoorl. Partner had gekozen voor het vegetarisch menu met alcoholvrije begeleiders. Ze was behoorlijk onder de indruk van de krachtige smaken met originele smakencombinaties van deze hele creatieve chef. Zelf het gangbare menu gekozen. Heerlijke bereidingen van luxe ingrediënten waarin behoorlijke diepe smaken afgewisseld met verfijnde combinaties. Zuren spelen bij deze chef een belangrijke rol in de gerechten en het was voor de sommelier nog niet zo makkelijk om hierbij wijnen te vinden die naadloos aansloten. Het was rustig deze vrijdagmiddag en we kregen hierdoor de volle aandacht van het gehele team. Een hele geslaagde middag weer.

11. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor XO

77230 punten

Een heerlijke kennismakingslunch bij een oude bekende. De eigenaars van Pascal in Oosterhout hebben in Kaatsheuvel een grand café overgenomen en ze zijn langzaam het niveau van de locatie aan het opschroeven. Dit jaar zijn ze gestart met het menu van de chef. We zijn aangenaam verrast door de mooie smaken van het chefsmenu waarin we Spaanse en mediterraanse invloeden herkennen. Hierbij keurig geselecteerde wijnen en dat nog voor een bescheiden prijs.

12. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Rijnzicht
    Internationaal Doornenburg

77230 punten

Het was weer een hele geslaagde middag waarin de hoogtepunten van de afgelopen jaren de revue passeerden.

3 vorige recensies
  13. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Pellens

77230 punten

Pellens in vernieuwde en iets chiquere stijl. Het was een echte verwenmiddag met enkele top gerechten en een hele fijne en gezellige bediening. We waren aangenaam verrast. Een echte aanrader.

3 vorige recensies
  14. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Codium
    Regionaal Goes

77230 punten

Genoten van een heerlijke lunch op de zaterdag met fruits de mer bereidingen in een unieke Codium stijl. Hierbij een geschikte fles van de kaart besteld. Bediening was grote klasse ondanks dat het restaurant helemaal uitverkocht was.

4 vorige recensies
  15. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Goyvaerts
    Internationaal Eindhoven

77230 punten

We waren onder de indruk van de nieuwe locatie op de rand van het centrum van Eindhoven aan rivier de Dommel. Het was genieten van moderne gerechten in de voor ons vertrouwde stijl maar die wel verder verfijnd en zeer gebalanceerd worden uitgevoerd. Mooie presentaties in een lichte, frisse, verteerbare stijl waarin de rol van groentes belangrijk zijn welke regelmatig worden gecombineerd met luxe ingrediënten. Bediening was keurig in het pak maar zeker niet stijf. Een aanrader.

5 vorige recensies
  16. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft gereageerd op het topic: Updates over eetgelegenheden
  17. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Nastrium

77230 punten

Een culinair pareltje is tijdelijk neergestreken in Eindhoven. Voor de liefhebbers van verfijnde Aziatische smaken is dit een must go. De prijs-kwaliteit verhouding hoort bij de allerbeste van Nederland.

6 vorige recensies
  18. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor De Leuf

77230 punten

Na bijna vijf jaar retour. Ik kan wel stellen dat de tijd heeft hier niet heeft stil gestaan. Het interieur is een stuk strakker en moderner geworden. Gerechten hebben een duidelijke eigen signature gekregen, zeer smaakvol en creatief met Japanse invloeden. Begeleidende dranken zijn zorgvuldig geselecteerd en er zaten enkele verrassingen bij. Partner was onder de indruk van de alcoholvrije cocktails. Bediening was uitstekend verzorgd. Een dikke pluim verdiend.

6 vorige recensies
  19. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Demain
    Mediterraans Cadzand

77230 punten

We waren bij ons eerste bezoek behoorlijk onder de indruk van de perfectionistische kookstijl van chef Dani die toen nog maar relatief kort was overgestapt naar de fine dining stijl. Dit is ook bij de gidsen niet onopgemerkt gebleven. Ze hebben hierdoor binnen een jaar de eerste Michelinster in ontvangst mogen nemen en zijn door Gault&Millau als hoogste nieuwkomer in de gids geplaatst. Vandaag is bewezen dat het team nog verder wil met hun ambities. Ze zijn op zoek naar de beste ingrediënten en proberen deze op perfecte wijze te bereiden met een uitgekiende smaakbalans waarin Mediterraanse invloeden (met name Spanje) duidelijke te proeven zijn. Ook is er veel tijd besteed aan het zoeken naar de optimale wijnen. De exceptionele champagne die onder eigen label wordt gebotteld is een indrukwekkend aperitief. Bediening loopt gesmeerd op correct wijze, zeker niet formeel en de Brabantse gezelligheid staat hoog in het vaandel.

20. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Inza's Seoulkitchen

Het adres voor authentieke met liefde bereide Koreaanse gerechten zoals je deze ook in Korea kunt eten. De begeleidende dranken komen eveneens uit Korea. Helaas helaas was de Makegeolli uitverkocht maar de Soju bleek een uitstekende vervanger. Interieur is basic en zonder luxe maar daardoor is de prijs-kwaliteitverhouding weer erg goed.

• Eten & drinken -
  21. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor Odille leuk
    Internationaal Sint-Oedenrode

We waren vorig jaar op zoek naar een leuk restaurant om mijn verjaardag met vrienden te vieren. Toen we in Oktober zagen dat Odille een ster had gekregen viel onze keuze daarop en ik kan je zeggen: Dat was een uitstekende keuze.

Odille ligt centraal op de markt van Sint-Oedenrode en je kan lekker gratis voor de deur parkeren. We werden bij de deur al opgewacht en super vriendelijk ontvangen. Het pand is modern, maar toch warm ingericht. De keuken ligt midden in de zaak en de tafels zijn er zo omheen geplaatst zodat je richting de keuken kijkt, waardoor je eigenlijk een soort van live-cooking show meemaakt. En de geur als de hibachi grill wordt aangezet...

De inrichting is bijzonder, van de mieren aan de muur (samen sterk) tot de “gesmolten klokken op de grond” als je naar het toilet gaat. Verder is al het personeel in stijl gekleed, tot de schoenen aan toe. Er is hier bijzonder veel aandacht voor de details. Niet alleen in de aankleding en het eten, maar overal. Let ook maar eens op het op maat gemaakte aardewerk!

Op tafel staat een grote zandloper welke wordt neergelegd om figuurlijk even de tijd stil te zetten: Ook dat is goed gelukt want we hebben voor onze lunch ruim 5 uur binnen gezeten en ons geen enkel moment verveeld: De tijd is voorbij gevlogen… of heeft hij juist stil gestaan?

Ook mooi: De chef neemt alle tijd voor zijn gasten en weet een heerlijk ontspannen, komische & gezellige sfeer te creëren. Voeg hier de geweldige gastvrouw en haar (jonge) team aan toe en een sommelier die vol enthousiasme zonder in al te veel details te verzanden zijn verhaal doet en het plaatje is compleet.

Ook leuk: Wij hadden het menu “momentum” geboekt. Hierbij krijg je dus ook niet van te voren te horen hoeveel gangen je krijgt en/of welke gerechten. Er stond wel een kaartje op tafel met welke ingrediënten er gebruikt gingen worden, maar dat was het. Dit alles werd aan het einde weer “goed gemaakt”: je krijgt een klein boekwerkje mee met de gerechten welke je net gegeten hebt. Mocht daar een kaaswagen bij gezeten hebben, dan zit er nog een “say cheese” kaartje met de kazen aan vast. In dit boekwerkje worden ook de teamleden nog even opgenoemd. En dan hebben ze ook nog mijn verjaardag op ons kaartje verwerkt.

Normaal bespreek ik ook nog alle gerechten, maar dat sla ik deze keer even over: Ik zou superlatieven tekort komen en het doet wellicht tekort aan de totale beleving. Twee gerechten wil ik wel even benoemen: De Skrei & de Dagvangst… Wauw… 2 gerechten die in mijn top 10 ooit terecht zijn gekomen. Zulke intense smaken… en als je dan hoort dat gerechten in principe nooit meer terug zullen komen, doet het bijna een beetje pijn aan je hart. Maar, wij hebben ze in ieder geval mogen beleven.

Ook de wijn / spijs combinatie is van een zeldzaam niveau. Elke wijn was raak. En als de sommelier merkte dat een glaasje misschien net iets te snel ging, dan schonk hij er nog even een beetje bij. Een fijne gulheid die aansluit bij de gastvrijheid die we hier ervaren hebben.

Conclusie? Het is jammer dat ik geen 11 mag geven hier… En Michelin? Misschien maar eens aan een extra sterretje denken?

5 positieve stemmen0 negatieve stemmen
  22. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Stef voor Beum leuk
    Internationaal Dorst

Stef

1748 punten

Na een lekkere boswandeling met mijn wandelmaatje hier neer gestreken om op te warmen en van een lunch te genieten. Ze hebben hier prima koffie, het was een flinke lunch (uitsmijter met brie en een uitsmijter met iberico ham en manchego), de bediening is vriendelijk, snel en opmerkzaam. En dat het een populair locatie is, was te zien aan de drukte binnen want we hadden niet gereserveerd en hadden het geluk dat er op de bovenverdieping nog enkele tafeltjes beschikbaar waren. Zeer leuke locatie om voor of na een rondje door het bos te gaan zitten.

• Service 9
  23. adriaan's profielfoto
    adriaan heeft een recensie geschreven voor Nebo
    Internationaal Antwerpen

77230 punten

Een geslaagde kennismakingslunch. Luxe ambiance in moderne stijl. Uit de keuken verfijnde gerechten opgebouwd met luxe ingrediënten en keurige bordpresentaties waarbij zorgvuldig geselecteerde wijnen. De dames van de bediening leggen je helemaal in de watten. Het kost wel een paar cent maar daarvoor krijg je een speciale beleving die zeker de fijnproevers zal aanspreken.

24. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor DOYY leuk
    Internationaal Eindhoven

We waren door omstandigheden vanochtend in Eindhoven en besloten om deze reden maar eens bij Doyy binnen te stappen voor de lunch. We hadden dit restaurant ook al als advies van anderen doorgekregen als locatie voor uitstekend eten tegen een nog zeer vriendelijke prijs.

Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door de gastheer en naar onze tafel gebracht. Het restaurant is donker & sfeervol ingericht. De wijnkelder is door middel van een deels glazen vloer zichtbaar, muziek staat op een plezierig volume.

Er wordt ons gevraagd of we zin hebben in een lekker aperitief en we kiezen hierbij voor een Prosecco Rosé. We krijgen hierbij als byte een krokante cilinder met crème van ganzenlever en een crumble van havermout. Erg lekker, begint zoet en eindigt met een lekker pitje.

Vervolgens krijgen we een 3-tal amuses gepresenteerd om de smaakpapillen even wakker te schudden, als is dat een understatement: ze krijgen alle hoeken van het smaakpallet te zien! 3 kleine kunstwerkjes maar grootse smaakexplosies:

• Brioche aangemaakt met rode biet, een cremeux van burrata met daarbij paling en granny smith.
    • Meringue van cèpes, daar boven op ponzu, een cremeux van diverse soorten paddenstoelen (girolles & trompette de la mort).
    • Tuille van kerrie, tom kha kai, witte chocolade & ananas.

Nu is het vaak al zo dat de chef met zijn amuses wil laten zien wat hij in huis heeft en deze amuses maken duidelijk dat subtiel hier niet in het woordenboek staat. Ik denk overigens dat dit de beste set van amuses is die we ooit op hebben, welke werd bevestigd door vrouwlief.

Hierna hebben we nog een kleine extra byte genomen: Een Perle Noir oester met schuim van champagne, roerei & kaviaar. Heerlijk, maar dat kan ook bijna niet anders. Verder kwam er natuurlijk een lekker (luchtig) zuurdesem broodje op tafel te staan met roomboter en een huisgemaakte boter met gerookte paling. Erg lekker!

Deze keer zijn we voor een voor ons doen voor een beschaafde lunch gegaan en hebben de volgende 3 gangen laten passeren:

• Licht gerookte en gepekelde makreel, bouillon van heldere tomaat, vinaigrette van persillade (mengsel van peterselie & knoflook), wat mosseltjes en een schuim van gefermenteerde sjalot -> Het groen en wit spat van het bord af en dat geldt ook voor de smaken. Het scherpe van de gefermenteerde sjalot en het zuur van de vinaigrette & tomaat snijdt heerlijk door het vette van de vis.

• Krokant gebakken coquille, bouillabaisse, schuim van gefermenteerde knoflook, vinaigrette van kerrie met mango & bospeen -> Wauw…. Wauw wauw wauw… De coquille is perfect bereid: krokant gebakken van buiten, nog licht glazig van binnen. Maar die combinatie van de bouillabaisse met het schuim… geweldig!

• Hazenrug, wildjus met fruit, spitskoolrol met hazenpeper, rode kool, witte biet & pastinaak -> De geur van de jus komt je al tegemoet als het bord je wordt voorgezet. Verder is dit gerecht herfst op een bord. Comfort food van de hoogste orde. De hazenrug is super mals en de hazenpeper past perfect bij het grijze & gure weer buiten.

We hebben een 3-tal fantastische gerechten gepresenteerd gekregen. Zowel qua compositie als smaak. Tel daar de amuses bij op en dan kan je niet anders concluderen dat dit een koopje is voor 50 euro p.p. (Even niet het drinken & de oesters meegenomen). Je vraagt je vertwijfeld af of ze bij Michelin hebben zitten slapen… Maar wij gaan niet klagen: We hebben een favoriet bij en we hebben dus een goede reden om binnenkort eens terug te gaan om een compleet signature menu te proberen.

25. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor Hofstede De Blaak leuk

Na al een paar keer bij Hofstede de Blaak gegeten te hebben zijn we deze keer in gezelschap van de eet.nu top-recensent aangeschoven voor een lunch. Precies vandaag werd ook het nieuwe menu gepresenteerd. Zoals altijd is er een “normaal” menu en een wat exclusiever menu en we besluiten voor de laatste te gaan.

Zoals altijd beginnen we met een lekker aperitief: Een champagne van Marie Demets: 'Tradition' Blanc de Noirs welke een prima begeleiding is bij onze eerste amuses. Met name de takoyaki (een soort Japans poffertje) dashi, crème van limoen, bonito vlokken, Japanse ketchup & Spaanse peper is een flinke smaakexplosie.

Zoals gezegd gaan we voor het 6-gangen luxere 6-gangen “extase” menu en hiermee krijgen we de volgende gerechte voorgeschoteld:

Kalfstartaar met gebakken langoustine, crème van sjalot, texturen van biet en sneeuw van geitenkaas -> Naast het feit dat het gerecht werkelijk een plaatje is om te zien werkt het zoete van de langoustine heerlijk samen met de aardse smaken van de biet en de hartige van de geitenkaas. Fijne texturen en ook nog eens een mooie portie, kortom: een fijn begin.

Tarbot met crème van lavas, saus van knolselderij met lavas en herfst truffel -> De vis is perfect gebakken en ondanks het feit dat het een stevige vis is valt deze netjes uit elkaar. De knolselderij en lavas werken mooi samen met de vis. De truffel geeft nog een extra gevoel van luxe aan het gerecht!

Gillardeau oester om een bedje van Noordzee krab, kaviaar en saus van gerookte boter met limoen -> Oester, krab, kaviaar en boter… veel luxer ga je het niet krijgen. Bereiding is perfect. Zilt van de oester, zoet van de krab en dan de kleine zoute explosies van de kaviaar tegen je gehemelte maken het gerecht af. Ook nog eens schitterend gepresenteerd.

Snoekbaars met pata negra, girolle paddenstoelen, druif, crème van pastinaak en een dressing van sherry -> Het volgende schilderijtje kwam op tafel: De herfstkleuren spatten er van af en dit kwam ook terug in de smaken. De snoekbaars perfect gegaard. Het enige wat hier nog ontbreekt is de open haard om het herfstplaatje compleet te maken.
    Runderhaas met gebakken eendenlever met boekweit er boven op, groene asperge, compote van sjalot en braadjus -> De herfst zet zich door op onze borden zowel qua uiterlijk als smaak. De runderhaas smelt op de tong en dat geldt ook voor de eendenlever. De compote van sjalot zouden ze in een potje moeten doen en verkopen: wauw. En die saus! Heerlijk!

Ananas, panacotta mango, passievrucht, citroengras, parels van laos, kokos & ijs pandanblad -> Een heerlijke fris-zoute afsluiting van onze lunch. Het ijs is zo heerlijk fris en de zachte pandansmaak blijft goed overeind tegen het zoete van de ananas & mango en de citroengras. Alle smaken zijn goed gedoseerd. Ook is er gedacht aan een lekkere crunch om de zachte texturen aan te vullen.

Bij de koffie krijgen we ook nog een behoorlijke serie friandises gepresenteerd om zeker te weten dat we niet met honger naar huis zullen gaan en zo komt er een einde aan een 5-uur durende zit die qua tijd omgevlogen is.

De keuken heeft ons weer verwend met een aantal heerlijke gerechten met luxe ingrediënten. De zwarte brigade heeft ons ook weer uitermate plezierig bedient en daarnaast hebben we ook genoten van de kennis & kunde van onze tafelgenoten. We hebben Hofstede de Blaak eigenlijk afgelopen jaar weer opnieuw ontdekt en sindsdien zijn we er al weer 4 keer geweest en vandaag heeft wederom bewezen waarom. Tot de volgende keer maar weer!

26. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor Salon de Provence leuk

Inmiddels zwaaien Bono & Niels al weer een goede 4 jaar de scepter over Salon de Provence. De afgelopen keren dat we zijn geweest hebben we elke keer het “Menu Gastronomique” genomen. Deze keer besluiten we eens á la carte te gaan. Hierbij wordt een bijzonder concept gebruikt: Van elke gang krijg je 2 verschillende bereidingen gepresenteerd. Twee verschillende interpretaties dus.

We zijn er voor de lunch en het zonnetje schijnt, dus we mogen plaats nemen in de tuin waar je lekker beschermd zit van de zon dankzij de bomen & de parasols. Als aperitief beginnen we met een champagne waarbij we een paar lekkere bites gepresenteerd krijgen.

Een er van is eigenlijk een salade caprese (mozzarella, tomaat & basilicum) welke “ontploft” in de mond en een lekker zurig/frisse smaak na laat. Ook de tartalette met bloemkool & kaas is een heftige, in de positieve zin van het woord :-)

De taco met geitenkaas was niet helemaal mijn ding, maar dat ligt aan mij (ik ben geen liefhebber van geitenkaas), maar vrouwlief was er dol op! Nu komen ook weer de broodjes op tafel: Nog steeds van “Echt Brood” van de Boschstraat. Een terechte keuze. Fantastisch zuurdesem brood (wit, bruin, zaden): Heerlijk!

Na wat puzzelen (we hebben altijd een vorm van keuzestress bij een menukaart: Dat is een beetje het nadeel van veel lekker vinden), maar uiteindelijk kiezen we voor:

KALFSTONG - geplet rundvlees, gerookte ribeye, rucola, koolrabi, radijs -> De eerste bereiding is in de vorm van een carpaccio. Lekker fris, zilt, klein zuurtje. Subtiel, maar erg lekker en een prachtig kunstwerkje. In de 2e bereiding zit er ook een gelei & krokantje bij en dat maakt het een wat meer hartig gerecht. Lekker!

EUROPESE KREEFT - wilde perzik, moerasspirea, citroenmelisse, vlierbloesem, citroen, amandel -> Ook weer in 2 schitterende plaatjes op tafel gezet. De wilde perzik combineert erg plezierig met kreeft. Mooi samenspel van het zoete kreeftenvlees (perfecte bereiding) met het zoet van de vlierbloesem en het zuurtje van de citroen.

CANNELLONI - wintertruffel, pompoen, courgette, miso, witte ponzu saus -> klassieke combinaties qua smaken en niet zonder reden. Licht zoet, aards en een lekker hartige ponzu saus, maar wel misschien wat weinig verschil in de 2 gangen/presentaties. Dit deed overigens niets af aan de smaken.

WAGYU A5 - opperdoezer, paprika, girolles palmkool, stroganoff-jus -> De eerste gang was erg lekker, gepresenteerd in kleine blokjes met een lekkere saus. Prima combi, maar… de 2e versie versie van dit gerecht: Wauw… De Wagyu kort geschroeid van buiten en daarna langzaam op temperatuur gebracht om te zorgen dat het vet vermengt met het vlees. Malser vlees ga ja niet vinden: Het smelt op de tong. Prima gekruid. De saus werd los geserveerd en dat was ook maar goed ook. Het vlees was van zichzelf zo lekker waardoor het zonde zou zijn deze nog door de saus te halen. Hier kwamen de resterende stukjes brood nog mooi van pas. Maar echt: wat een gerecht: heerlijk. Lekker krokentje van het aardappelkussentje er bij.

BRAMEN - mousse, karnemelk, spongecake, aloë vera sorbet -> Ook het dessert kwam in 2 delen. Eerst in de vorm van een mousse met een mooie, zachte bramensmaak met een lekker krokantje. Deze krokantjes kwamen ook weer terug in de 2e bereiding, welke een stuk frisser was met de aloë vera sorbet en karnemelk. Een mooie afsluiter!

Zo heb je uiteindelijk toch 6 gangen te pakken, terwijl je er maar 3 besteld hebt. De volgende keer dat we naar Salon de Provence gaan zullen we dus ook wel weer extra keuzestress hebben: Het “gewone” 6/8 gangen menu, of a la carte… Hmmm…

We hebben onze lunch afgesloten met koffie en friandises. Ook dit was weer prima in orde.
    Wat ik verder even nog wil benoemen is het gevoel van gastvrijheid bij Salon de Provence: Elke keer als we hier zijn voel je je uitermate welkom. Er wordt ook met je meegedacht, adviezen over andere restaurants gegeven. Het is duidelijk dat er hier met passie voor de gasten gezorgd wordt.

27. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor Pellens leuk

De laatste keer zijn we hier eind januari 2023 geweest. Inmiddels is de boel flink verbouwd en is Dames Pellens de “Dames” kwijt geraakt en gaat nu als “Pellens” door het leven. Waar 1 ½ jaar geleden het restaurant nog een beetje een eetcafé/bistro uitstraling had, is dat nu meer in overeenstemming met het fine dining niveau van het eten.

We worden in een nog lege zaak ontvangen (we zijn nogal aan de vroege kant voor onze lunch) en mogen een plekje uitzoeken. We gaan achterin bij het raam zitten, op de plek van de oude bar.

Daar wij refereren aan de recensie “over de tong” in BN De Stem, krijgen we een gratis aperitief (en straks nog een extra amuse): Een prima mousserende wijn. Hierbij krijgen we tuilles van zeewier en een crème van bonito. Lekker crunchy & hartig.

Hierna krijgen we nog de volgende amuses gepresenteerd:

• Granité van rabarber, knolselderij crème & ansjovis: Als je het opnoemt krijg je een soort van vraagteken boven je hoofs, maar een heerlijk frisse & hartige combinatie die uitstekend werkt!

• Merengue van citrus, koriander crème & haringkaviaar: Super licht, lekkere zilte pops van de haringkaviaar. En mijn vrouw die zelfs de koriander lekker vindt!

• Tartelette met limoencrème, salsa van hazelnoot & lardo: Lekkere combi van fris & hartig.

Voor de lunch kan je normaal gesproken kiezen voor een 3,4 of 5 gangen menu, maar op ons verzoek blijkt het ook totaal geen probleem om de 6 gangen zoals bij het diner te krijgen. En daar krijgen we dan ook zeker geen spijt van.

Vrouwlief mag deze keer aan de wijn, dus zij neemt het wijn arrangement. Ik zelf ga een het bruisend water. We krijgen “echt brood” van de buren op tafel. Heerlijk brood met een geweldig krokante korst.

Vervolgens krijgen wij de volgende gangen gepresenteerd:

• Crudo van zeebaars, geroosterde citrussaus, lamsoor & groene peper crème: Heerlijke zeebaars. De lamsoor knalt qua kleur van het bord en past er prima bij. De citrussaus zorg voor een prima combinatie. Alles gepresenteerd op een mooi houten bord. Echt een plaatje!

• Asperges, hollandaisesaus, gerookte paling, haringkaviaar & foreleitjes: Gezien het seizoen kon het natuurlijk niet anders: Heerlijke asperges, hoog op smaak zonder de asperge te verliezen. Nog een goede bite. Prima hollandaisesaus (we hebben iemand behoorlijk met de garde aan de gang horen gaan om deze te maken) en ook hier weer lekkere zilte pops van de kaviaar/eitjes. En dan die gerookte paling erbij. Top!

• Schol, mosselsaus, tuinbonen & stengelsla: De schol was lekker bruin gebakken en was perfect gegaard. De mosselsaus is echt fantastisch: We hebben er een lepeltje bij gevraagd om er zeker van te zijn dat er niets van die lekkere saus op het bord achter zou blijven. Dubbel gedopte tuinbonen er bij. Wat wil een mens nog meer!

• Kreeft, kreeftensaus, verveine, zoetzure venkel: Dit gerecht kregen we dus als 6e gang en daar hebben we dus zeker geen spijt van: Perfect gegaarde lekker zoet kreeftenvlees, heerlijk. Die venkel: ook prima… Maar die saus! Wauw! Heerlijk!

• Lamsvlees, eigengemaakte jus, groene asperge, doperwten crème & pistache: Mooie lentekleuren op je bord, botermals lamsvlees. Perfect gegaarde groene asperge. Zoete, zalvige crème van doperwt. Maar alweer: Die saus! En deze keer hebben ze deze op de tafel laten staan, dus we hebben deze zo’n beetje tot de laatste druppel opgemaakt! En een flinke portie voor een 6-gangen lunch! Deze gang werd ook nog eens door de kok aan tafel gepresenteerd!

• Karnemelkijs, crème swiss, gekarameliseerde witte chocolade, tuille van aardbei & lambada aardbijen: ook weer een plaatje om te zien. En hoewel zeker zoet, vooral een heerlijk fris einde van ons 6-gangen lunch.

Uiteindelijk zijn we bijna 4 uur verder en hebben we heerlijk gegeten. De bediening is super vriendelijk en behulpzaam en legt de gerechten meer dan prima uit. De facelift van het restaurant heeft goed uitgepakt en sluit nu meer aan bij het uitstekende niveau van het eten. Het was leuk dat op het einde de chef nog even aan tafel kwam om even te checken of alles bevallen was.

9,5
    Eén vorige recensie
  28. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor Hofstede De Blaak leuk

Al enige jaren zien we Adriaan fantastische recensies schrijven over Hofstede de Blaak, dus… werd het eens hoog tijd om ook maar eens te kijken om hier neer te strijken voor een lunch.

Hofstede de Blaak zit in een oud Engels landhuis uit 1907. We werden na een correcte ontvangst uitgenodigd om een plekje uit te zoeken in de jachtzaal. Als aperitief bestelden we een cava. Al bladerend door de menukaart zagen we dat we konden kiezen uit een “Menu Hofstede de Blaak”, “Menu Extase” of gewoon á la carte. We zaten eigenlijk te twijfelen tussen beide menu’s en besloten voor de 6-gangen versie van het Extase menu te gaan.
    We kregen ondertussen de volgende amuses gepresenteerd:

• Pani puri gevuld met zacht gegaarde zalm afgewerkt met forelkuit en dille
    • In het zuur gemarineerde tomaat in een jasje van krokante karamel afgewerkt met furikake
    • Prei bouillon met piccalilly en krokantjes van kippenhuid

De pani puri was prima een prima begin maar de 2 volgende amuses waren echt van een ander niveau en zetten de toon voor deze middag. Uitgesproken smaken die naadloos op elkaar aansluiten en verschillende texturen.

Vervolgens krijgen wij de volgende gerechten voorgeschoteld:

HARDER | OESTER | PLANKTON | DASHI | YUZU KOSHU -> Een perfect samenspel van zilt, umami en zuur. Oester & Harder verwerk als een mooie bonbon. Een plaatje om te zien.

LANGOUSTINE | GEVOGELTE OESTER | GROENE CURRY | THAISE BASILICUM -> Dit gerecht gaat mijn all-time top 10 in. Een heerlijke pittigheid, zonder de branden, van de groene curry… gecombineerd met het zoete langoustinevlees met een lekkere bite, de zachte oester… Wauw…

COQUILLE | DUINDOORNBES | HAKKAIDO POMPOEN | TRUFFEL -> Perfect gegaarde zoet/hartige coquille met lekker zuurtje van de duindoornbes. Aardse tonen van de truffel/pompoen. Prima in balans.

ZEEDUIVEL | SPRUIT | PALING | KNOLSELDERIJ | LAVAS -> De knolselderij was perfect bereid en deed bijna vlezig aan maar dan met heerlijke aardse smaken. Dit combineerde dan weer prima met de rokerige paling en de licht gegaarde zeeduivel.

VARKENSWANG | BUIKSPEK | PASTINAAK | GROENE KOOL | BOERENKRUIMELKAAS -> Dit gerecht staat eigenlijk op het “Hofstede de Blaak” menu, maar op verzoek werd deze als extra gang gepresenteerd. Super, super malse varkenswang. Een mes was niet nodig. Heerlijke, boterzachte buikspek. Heerlijk zalvige puree van pastinaak. En dan die boerenkruimelkaas… En vervolgens stond deze extra gang ook nog eens voor een zeer vriendelijke prijs op de rekening. Heel fijn als deze flexibiliteit op zo’n vriendelijke & fijne manier tot uitvoer komt.

HERTENRUG | KASTANJE | ZILVERUI | ZWARTE KNOFLOOK | HOOI OLIE -> Een mooi mals stukje vlees, mooi medium rare. Lekkere gefermenteerde zwarte knoflooksmaken die het herfstfeestje op het board compleet maken. Licht zuurtje van de ui. En die saus? Ik heb gewoon nog een klein teugje uit de sauskom genomen welke ze op tafel lieten staan.

SUIKERBROOD | NOTENBOTER IJS | SINAASAPPEL | KARAMEL | MACADAMIA NOOT -> Op papier vond ik het dessert niet zo heel spannend klinken maar ook daar moest ik op terug komen. Een perfecte afsluiten van deze lunch met een perfecte balans tussen zoet, bitter en zuur.

Vervolgens zijn we nog aan de koffie met friandises gegaan om zo een 4 ½ uur durende lunch af te sluiten en ons hierbij af te vragen waarom we hier niet eerder naar toe zijn gegaan. Sterker nog: We hebben gelijk een reservering gemaakt voor de 27e voor het kerstmenu.

Een schitterende locatie, fijn & meedenkend personeel. Heerlijk eten, ruime porties, zowel qua eten, maar ook de glazen wijn werden goed gevuld (en dat wil op dit niveau nog wel eens anders zijn). Ik vrees dat we een nieuwe favoriet aan ons lijstje moeten toevoegen…

De nieuwste recensie
  29. adriaan's profielfoto
    adriaan vindt de recensie door Arnaud de Klerk voor Sjef's Table leuk

Inmiddels komen we al weer enige tijd met regelmaat bij dit pareltje hier in het Zuiden. Al bij binnenkomst weet je direct ook al weer waarom je hier zo graag komt: De ontvangst is even hartelijk als altijd!

We mogen een van de 4-persoon tafels uitzoeken, want we zijn weer met onze favoriete eet-vriendjes op stap. Deze keer weer met een uitmuntende reden: Het 11 gangen wild-menu welke Sjef’s table deze periode heeft.
    Nu is dit wel een klein beetje smokkelen: De amuses zijn meegeteld in deze 11 gangen, maar het blijft een koopje: 89 euro voor zo veel verschillende gerechtjes en smaken.

Vanavond krijgen we de volgende gerechtjes gepresenteerd:

Chawanmushi | bospaddestoelen -> een gestoomde hartige custard, in dit geval met een bouillon van paddenstoel ipv dashi. Een lekker hartig begin welke perfect past bij de koude gure herfst buiten de deur.

Knolselderij | truffel | Olde Remeker -> De knolselderij is gegaard op de big green egg waardoor je een lekkere combinatie van aards/zoet/umami krijgt. Lekker met truffel en de intense romige Olde Remeker.

Marbré | foie gras | Jambon de Bayonne | brioche -> Romig, hartig, zoetig gecombineerd met de lichte orgaansmaak. Heerlijk. Lekkere crunch van de brioce!

Heilbot | pastinaak | jus van schaaldieren -> De puree van pastinaak was lekker aards, zoet en fluweelzacht. De heilbot perfect gebakken met een lekker hartig korstje, maar van binnen precies gaar. En die saus! Heerlijk!

Wildconsommé | bitterbal van hazenpeper -> Prima, mooi heldere wildconsommé, maar de held was wat mij betreft toch die bitterbal. Daar mogen ze wel een borrelschaal van vullen. En die mayonaise van miso. Heerlijk!

Duif | rode biet -> Bij het opdienen werd er nog iets van een krokantje genoemd, maar deze was niet te vinden op het bord. De duif kende verschillende bereidingen (haas, gekonfijte poot, en borst) welke allemaal zalig waren. Rode biet kwam in de vorm van een espuma: Zalig… en weer een heerlijke saus die je doet denken aan de warmte van een haardvuur. Vrouwlief had als aandenken nog een kogeltje in de duif zitten;-)

Eend | sheperd’s pie | zuurkool -> Een sheperd’s pie met eend en zuurkool. Nu staat zuurkool normaal gesproken niet heel hoog op mijn verlanglijstje, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering. Hier lust ik ook wel een normaal formaat sheperd’s pie van. Top!

Ree | rode kool | kastanje -> Prima bereid stukje botermalse ree, lekkere rode kool, maar het lekkerste op het bord was eigenlijk de gnocchi van kastanje, welke volgens mij gefrituurd was? Erg erg lekker!

Lepelkaas | truffel -> Prima kaasje, lekker romig. Niet te sterk. Mooi afgemaakt met wat aan tafel geschaafde truffel.

Magnum | duindoorn | tarwe -> De lekkerste magnum die ik ooit op heb. De “tarwe” leek verdacht veel op honey pops, but I don’t care… zalig!

Apfelstrudel | vanillezeezout | karamelijs | Calvados -> De vanille zeezout zat volgens mij in de crunch verwerkt, erg lekker. Mijn vrouw was compleet verliefd op het karamel ijs. Zacht, romig, zoet en toch fris! Geen kristalletje in te vinden en een prima afsluiting.

Bovenstaande hebben we op met een wijn arrangement. Hierbij waren ze gelukkig zo verstandig geweest om “maar” 6 wijnen te selecteren welke telkens bij 2 opeenvolgende gerechten pasten. Alleen het kaasgerecht kreeg zijn eigen wijn. De “Sjef” vertelt elke keer uitgebreid en vol enthousiasme over de wijnen. En wat ook fijn is: De Hollandse zuinigheid waarmee ze bij sommige restaurants de glazen inschenken is ze hier vreemd. Gewoon mooi royaal gevulde glazen!

Uiteindelijk zijn we nog aan de koffie en thee gegaan waarbij we een lekker warme madelaine kregen. Uiteindelijk hebben we ruim 5 uur lang mogen genieten van de gastvrijheid die dit team je van begin tot eind biedt. Tel daarbij op de open keuken, de klassieke, pure en eerlijke smaken die je op je bord vindt. Niet te veel poespas, maar gewoon goed & lekker eten, bereid & geserveerd door mensen met liefde voor het vak!

De nieuwste recensie
    5 positieve stemmen0 negatieve stemmen